Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Zitten, zitten en nog meer zitten

Dit artikel is geschreven door Yvonne van Sark op 12 maart 2015 van het bblog Youngworks.

Steeds meer onderzoeken laten zien dat zitten niet goed voor de mens is. Hoe kan het dan dat we leerlingen zoveel laten zitten? Nederlandse 10- tot 12-jarige leerlingen zitten gemiddeld meer dan leeftijdgenootjes in andere Europese landen, laten nieuwe cijfers zien.

We hebben meestal het vak ICT en dan tussendoor een ander vak. Soms valt dat andere vak uit en dan zit je de héle dag in hetzelfde lokaal, op dezelfde plek, op hetzelfde scherm, met hetzelfde toetsenbord hetzelfde ding te doen en dan denk je: Pfffff…’

Ik bekeek vorige week een filmpje waarin een mbo-student dit

vertelt en las nog diezelfde dag in de Volkskrant dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs komt dat zitten slecht voor je is. Zitten is kort gezegd het nieuwe roken…. Als je het veel doet, sterf je jonger. Mensen die 8 tot 11 uur per dag zitten, hebben een 15% hogere kans om eerder te overlijden dan mensen die dagelijks maar 4 uur zitten, zo blijkt uit onderzoek van Hidde van der Ploeg van het VU medisch centrum.

De beenspieren zijn de grootste spieren in ons lichaam. Als we die niet goed inzetten, voert ons lichaam vetten en suikers niet snel genoeg af, wat slecht is voor je stofwisseling en hart- en bloedvaten. Belangrijk is meer bewegen – niets nieuws – maar vooral ook veel afwisseling gedurende de dag. Liever elk uur even lopen voor een kopje thee of printje dan ’s avonds het vele zitten willen compenseren met een halfuurtje joggen. In kantoorgebouwen maken hier en daar de bureaustoelen al plaats voor zit-sta bureaus en hoge vergadertafels waar je aan staat. Maar dat is helaas vaker eerder uitzondering dan regel.

Wij Nederlanders, aldus het artikel in de Volkskrant, zijn trouwens koplopers in zitten, met een gemiddelde van 6,5 uur per dag. Hoe zit dat eigenlijk met Nederlandse scholieren? Hierover is toevallig recent onderzoek gedaan, dat op de site van BiteScience verscheen.

De onderzoekers hebben gekeken hoeveel tijd 10- tot 12-jarigen op school zitten en bewegen. Zij onderzochten dit onder 1,025 10- tot 12-jarige kinderen, waarvan 190 Nederlandse kinderen, 191 uit België; 201 uit Griekenland, 178 Hongaarse en 265 Zwitserse kinderen. Om te meten hoeveel de kinderen bewogen, droegen zij zes opeenvolgende dagen accelerometers om hun middel.

Enkele uitkomsten:

-       Alle Europese kinderen brengen 65% van hun schooltijd zittend door en 5% met gematigd tot intensief bewegen.

-       Meisjes zitten gemiddeld meer (67%) dan jongens (63%).

-       Kinderen met overgewicht besteden minder tijd aan intensief bewegen (4%) dan de kinderen met normaal gewicht (5%).

-       Nederlandse kinderen scoren relatief laag vergeleken met de andere landen.

Lees hier het wetenschappelijke artikel, de samenvatting staat hier.

Wie al deze gegevens met elkaar combineert, bedenkt al gauw dat hier een cultuuromslag nodig is. Wellicht mooie input voor het debat over #Onderwijs2032?

12-03-2015

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief