Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Gratis deelkano's voor iedereen

Zoals in Amsterdam ooit het wittefietsenplan ontstond (maar nooit werd uitgevoerd), zo kent Zevenhuizen sinds vorige week een wittebotenplan. Dat wordt wel degelijk voortvarend aangepakt: vijf gratis te gebruiken kano's liggen inmiddels in de Willem-Alexander Baan en werden vrijdag gedoopt.

"Roeien is zo'n mooie sport, iedereen zou het moeten kunnen gaan doen", meende oud-Olympisch roeier Nico Rienks tien jaar geleden al. Hij bracht Cees van Bladel en Lenneke de Voogd, die hun watersportbedrijf runnen

vanaf de Zevenhuizense roeibaan, op het idee een boot te ontwikkelen die voor iedereen makkelijk te bevaren is. Technisch gezien, maar ook wat betreft kosten en toegankelijkheid.
Het resultaat, mede te danken aan een bijdrage van 35.000 euro uit het Innovatiefonds van de gemeente Zuidplas, ligt nu in vijfvoud aan een steiger buiten de hekken van de roeibaan, waar via een website het cijferslot à la minute kan worden ontgrendeld en de boot een paar uur voor de tijdelijke gebruiker is. Die mag er maximaal drie kilometer ver mee gaan. Een tracker in de boot zorgt voor een seintje naar de politie als die grens wordt overschreden. Vooraf een boot reserveren voor vroeg in de ochtend, het begin óf eind van de middag kan ook; dan betaalt de gebruiker 5 euro.

De doop van de vijf 'deelboten' werd vrijdag verricht door Jan Willem Landman van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond die samen met burgemeester Gert-Jan Kats de boten een behouden vaart toewenste, door ze te begieten met kraanwater uit een herbruikbare fles. Van Bladel en De Voogd hebben hun project namelijk verbonden aan de missie om de groei van de plastic soep in oceanen een halt toe te roepen; die begint met het verbannen van wegwerpflessen.

In de buurt van de steiger van Freerowing, zoals het wittebotenplan is genoemd, zal dan ook een watertappunt worden geslagen.

BRON: Hart van Holland Online (Judith Rikken)

18-04-2018 • 0 reactie(s)

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief