Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Eerste dierenwelzijnsnota een feit

De eerste dierenwelzijnsnota van Zuidplas is een feit. Een ruime meerderheid van de raad stemde dinsdag 23 januari in met een verbeterde eerste versie, die enkele maanden geleden was 'teruggestuurd' naar het college.

Door Erik van Leeuwen

Op de komst van de dierenwelzijnsnota was door de raad aangedrongen. ChristenUnie/SGP stemde als enige fractie tegen. Het is het er niet mee eens dat het geld voor de

aanschaf van speelattributen voor de hondenspeelplaatsen uit het budget voor groenonderhoud komt. "Wij zijn als fractie de afgelopen weken de dorpen langsgegaan en één van de meest gehoorde klachten heeft betrekking op het groen. Wij stellen voor dat het college voor de financiering van de hondenspeelattributen een andere dekking zoekt", reageerde Bert Doek namens ChristenUnie/SGP.

Echte problemen
De belangrijkste reden om 'tegen' het voorstel te stemmen, is volgens Doek de manier waarop de nota tot stand is gekomen. "Er is wel een nota, maar geen probleemanalyse. We weten nog steeds niet hoe groot het probleem is. Wij willen onze tijd niet verdoen met nota's, wij willen échte problemen oplossen."

PvdA/GroenLinks ging 'schoorvoetend' akkoord, omdat het volgens de fractie een goede zaak is dat er toch iets geregeld is op het gebied van dierenwelzijn. Maar woordvoerder Pieter Beeldman vindt dat het college in de nota nogal wat liet liggen. "Voor de dieren die ons lief zijn – onze huisdieren – is alles goed geregeld, maar voor die andere dieren moeten we constateren dat dat niet geval is. Je zult maar een kip zijn en in een veel te kleine ruimte moeten leven om vervolgens voor consumptie te dienen."

Ook vindt Beeldman de nota tekortschieten in de aanpak van megastallen. Hij verwees naar een grote stalbrand, onlangs in Waddinxveen. "Hoe kunnen we in Zuidplas voorkomen dat duizenden dieren bij zo'n brand omkomen?"

Volksvermaak
Wethouder Rik van Woudenberg gaf aan dat de nota landelijk beleid volgt. Het CDA wilde van het college weten hoe het 'traditioneel volksvermaak', activiteiten met dieren (in het verleden de Nieuwerkerkse Paardenmarkt), gaat beoordelen. De wethouder liet weten dat die activiteiten afzonderlijk van elkaar getoetst worden. "Met de kennis van nu. Wat veertig jaar geleden gewoon was, is dat tegenwoordig niet meer. Veertig jaar geleden was het ook gewoon om in Spanje tijdens gevechten stieren te doden."

BRON: Hart van Holland online

26-01-2018 • 0 reactie(s)

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief