Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

De Stembus moet jongeren aan het stemmen krijgen

Een viertal tweets hadden twitteraars Tim Hofman, Rutger de Quay, Gosse Bouma en Lennart van Nieuwenhuijzen ervoor nodig om hun actie op poten te zetten. "We waren aan het brainstormen dat we het zo kut vinden dat zo weinig jongeren gaan stemmen of weten wat ze moeten stemmen," zegt De Quay.

Een half uur later was er een Whatsappgroep en niet veel later waren er 

accounts op alle sociale media. De Stembus 2017 was geboren. De Quay: "Voordat we er erg in hadden was er een platform." En daar stroomden de likes en volgers binnen. Ook op het speciaal geopende emailadres zijn honderden reacties binnengekomen van mensen die mee willen doen of de actie op een andere manier willen steunen.

Door het land
De Stembus wil door het land gaan 'bij mbo-, hbo- en wo-scholen om daar jongeren te stimuleren om te gaan stemmen', schrijven de initiatiefnemers in een Facebookpost waarin ze hun plannen uitleggen. Ook wil De Stembus langs bij 'jongerenevenementen' en bijvoorbeeld via online filmpjes jongeren mobiliseren niet thuis te blijven op 15 maart.

Tim Hofman
Het doel is in elk geval om 800.000 jongeren die in maart voor het eerst mogen stemmen te overtuigen dat ook echt te gaan doen. Of zoals Tim Hofman het verwoordt: "Opdat onze generatie zich helemaal de moeder stemt op 15 maart." De Stembus wil alle plannen financieren door middel van crowdfunding. Geïnteresseerden kunnen zich melden. 

Verschillende politici en bn'ers steunen inmiddels de actie. D66-leider Alexander Pechtold biedt zelfs zijn campagnebus aan om het idee van Hofman te verwezenlijken. 

Zwevende kiezer
De Stembus is niet het enige initiatief dat jongeren aan het stemmen wil krijgen. Eerder startte rapper Jiggy Djé de actie Campagne voor de Vrijheid, waarbij hij de jonge, zwevende kiezer wil overtuigen te stemmen op bepaalde partijen. Hij hoopt daarmee tegenwicht te kunnen bieden aan de PVV. 

Ook de Amsterdamse rapper en oud-leraar Massih Hutak riep in een reactie op de veelbesproken advertentie van premier Mark Rutte jongeren op om vooral te gaan stemmen. 'Niet stemmen betekent opgeven. Opgeven betekent geen verantwoordelijkheid nemen.'

Bron: Parool

01-02-2017

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief