Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Cola en barkrukken bij debat over oprichting jongerenraad

De plannen voor de vorming van een jongerenraad in Zuidplas hangen al een tijd in de lucht. Om de raad binnenkort van de grond te krijgen, werd vrijdag 22 mei door een groep jongeren gedebatteerd in jongerencentrum ‘t Blok over de vorm, de onderwerpen en de invloed van de te vormen jongerenraad.

Wat de verhouding tussen jongerenraad en ‘grotemensenraad’ moet zijn, is een van de discussiepunten tijdens het debat. Het verschil tekent zich af bij binnenkomst: hier geen koninklijk paar dat toekijkt vanaf een staatsieportret, maar een geschilderde Bob Marley die de zaal overziet, hier geen koffie op vergadertafels maar cola en barkrukken.

Een tiental mensen is op de uitnodiging tot sparren afgekomen: jongeren van 17 tot en met 30 jaar van wie er veel concrete ideeën hebben over wat de jongerenraad kan gaan doen. “De kindergemeenteraad mag zich met leuke dingen bezighouden, de jongerenraad 

moet serieuzer”, zegt Rémy Ndizeye Niyigena (22). Wie daarbij moet gaan helpen? “De jeugdraad van Capelle wordt geholpen door Jet, een vrouw die in het gemeentelijk bedrijf weet aan welke hendel ze moet trekken”, weet Robbin van Pelt (20). “Ja, zo’n soort Jet moeten we hebben!”, antwoordt Robin Toscani (22) glimlachend.

Tijdens de debatrondes, geleid door Marien Mulder van Omroep Zuidplas, houden twee politici de oren gespitst: raadslid Claudia Wolff (D66) en wethouder André Muller stellen vragen en doen ideeën op. Ndizeye oppert om de jongerenraad te raadplegen bij “alles wat betrekking heeft op jongeren”. Wolff noemt het een nobel streven, maar zegt dat er soms ook snel beslissingen genomen moeten worden. “In de politiek gaat niks écht heel snel”, zegt Ndizeye grijnzend. De wethouder grinnikt terwijl hij het notuleert.

De grap wordt niet geschuwd, het serieuze idee evenmin. Veel van de aanwezige jongeren willen zich kandidaat stellen voor de jongerenraad. “Als zeventienjarige voel ik me nu genegeerd”, zegt Moordrechtenaar Bart Vervoort, “en de jongerenraad kan dat gevoel wegnemen.” Ook Toscani zal zich verkiesbaar stellen. “We delen veel opvattingen. Als dat samenkomt, kan er echt iets moois ontstaan.” Van Pelt zal zich niet verkiesbaar stellen: “Ik houd me ook bezig met het bestuur van D66 en ik wil niet met een dubbele pet op in een raad zitten.” 

Na afloop worden nog lang ideeën uitgewisseld. Ndizeye, die eerder al de oprichting van een jongerenraad initieerde, is opgewekt. “Ik zou het mooi vinden als er eerst jongeren bijeenkomen en dan pas gepraat wordt over de regels. Dan hoop ik op een diverse groep jongeren: meisjes, jongens, jong, oud, sporters, kerkgangers.” Ook Muller is tevreden met de input. “Na de zomer komt de uitwerking van de avond terug in een stuk voor de raad en ik hoop dat er begin 2016 een jongerenraad gevormd kan worden.” 

Bron Hart van Holland,
geschreven door Pepijn de Groot

27-05-2015 • 0 reactie(s)

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief