Info

JizuTube

Streetreport Jizu aflevering 1: Vuurwerk

Discriminatie

Discriminatie betekent dat je iemand ongelijk behandelt vanwege zijn ras, cultuur, huidskleur, afkomst, geloof, leeftijd, geslacht, seksualiteit, of handicap.

Iemand discrimineren mag niet. Dat staat in de Nederlandse Grondwet.

Het maakt me kwaad

Het is pijnlijk om afgewezen te worden om wie je bent. Misschien voel je je verdrietig, machteloos of woedend. Dat is heel begrijpelijk, maar helaas helpen deze gevoelens je niet verder. Wees daarom de slimste. Blijf rustig, blijf nadenken en laat je niet gek maken. Het ligt niet aan jou!

Wat kun je doen als je gediscrimineerd wordt?

Je kunt het negeren en bijvoorbeeld weglopen. Maar je kunt de ander ook op een rustige manier vertellen wat jij vindt.

  • Vertel wat jij voelt.
  • vertel wat je het meest vervelend vindt en waarom.
  • Vertel wat je graag van de ander wilt.

Praat over discriminatie

Praat met je vrienden, ouders, familieleden of een leraar over je ervaringen. Zij hebben vast goeie tips over hoe je ermee om kunt gaan. Je kunt ook bellen of chatten met iemand van de Kindertelefoon: 0800-0432.

Meld discriminatie

Discriminatie melden heeft altijd zin. Dat kun je doen via Discriminatie.nl of bij het antidiscriminatiebureau bij jou in de buurt. Je kunt ook bellen met de discriminatie meld- en advieslijn op 0900-2354354 (10 ct. p/m).

Mijn vrienden discrimineren

Ken je iemand die discrimineert? Probeer erover te praten. Waarom discrimineert hij of zij? Misschien kun je zeggen dat vooroordelen bijna nooit kloppen. En dat je iemand pas kunt beoordelen als je die persoon echt hebt leren kennen.

Wat als je zelf discrimineert?

Probeer wat meer respect en begrip te krijgen voor mensen met bijvoorbeeld een andere cultuur, een ander geloof, een andere seksualiteit, enzovoort. Als jij respect en waardering toont voor anderen, zullen mensen om je heen jou ook meer gaan respecteren en waarderen.

  • Verdiep je eens in de verschillende mensen en hun gewoonten en gebruiken. Misschien zie je dan dat jouw vooroordelen helemaal niet waar zijn.
  • Kijk niet alleen naar de verschillen, maar ook naar de overeenkomsten die je hebt met andere mensen!

Kijk ook eens bij:

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief
Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas Gemeente Zuidplas Jeugdwerk Zuidplas Blixum JIP Zuidplas Actief